Hem
 
 

Landskrona Falcons vs.
Craftstadens IBK Oskarshamn

 

Innebandy

Innebandy är en lagsport med boll som i sin moderna och organiserade form utvecklades i Sverige från slutet av 1970-talet och har spridit sig kraftigt i världen sedan 1980-talet.

Året var 1979 och platsen var Sala. Crister Gustafsson tyckte att innebandy skulle spelas på stor plan, med stora målburar och med målvakt.

Den 21 september 1979 var Gustafsson med och bildade världens första innebandyklubb, Sala IBK. Ryktet om klubben spred sig, och lag från andra orter kom till Sala för att spela träningsmatcher. Till slut hade så många nyfikna kontaktat Crister Gustafsson och Sala IBK att de ansåg tiden vara mogen att arrangera en mästerskapstävling och att bilda en organisation som tog hand om den nya sporten.

I oktober 1980 anordnade Västerås det första svenska riksmästerskapet i innebandy. 18 lag ställde upp och segrade, inför TV-sportens kameror, gjorde laget JiTe från Åstorp i Skåne.

Samordning kring regler och arrangemang hade så långt skötts av Svenska Innebandysällskapet, en organisation där Crister Gustafsson verkade.

Den 7 november 1981 bildades Svenska Innebandyförbundet, innebandyns första nationsförbund. 1984 fanns det över 100 sportklubbar i Sverige med innebandy på programmet. Världsförbundet International Floorball Federation bildades den 12 maj 1986.

Spelet började spridas i världen, och har fått störst fäste i Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz. Utanför den svenskspråkiga världen lyder sporten främst under namnen floorball (engelska), salibandy (finska) och unihockey (tyska).

Den första VM-turneringen spelades i Sverige 1996. I ett fullsatt Globen (15 106 åskådare) vann Sverige VM-finalen över Finland med 5-0. VM spelas jämna år i december för herrar och ojämna år för damer.

Mer om Innebandy på Innebandy.se >>
Mer om Innebandy på Wikipedia >>

 

Regler

Enligt Svenska Innebandyförbundet skall innebandy spelas på en plan som mäter mellan 36x18 och 44x22 meter, vanligast är en spelplan på 40x20 meter. Matcherna spelas i tre 20-minutersperioder med 10-minuterspauser med sidbyte mellan varje period för seniorer med effektiv speltid. Effektiv speltid gäller bara för de högsta divisionerna. I de lägre divisionerna gäller effektiv speltid endast de tre sista minuterna i sista perioden. I de allra yngsta åldrarna är matchtiden 2x15 min för att sedan bli 3x15 alternativt 2x20, beroende på resp. distriktsförbunds bestämmelser, upp till junior (17-19 år) och där efter blir det 3x20 (samma som för seniorer). Innebandy spelas med fem utespelare och en målvakt. Ett lag består vanligen av två eller tre femmor. Maximala antalet spelare som får vara inskrivna i matchprotokollet är 20 st. Den vanligaste uppställningen är 2-1-2-system med två backar, en center och två forwards. En annan variant är att ställa upp med ett 2-2-1-system, två backar, två mittfältare och en "indian" högst upp.

Innebandy är en fysisk sport där tempot är högt, passningarna snabba och där både kroppskontakt och snabba djupledslöpningar är sportens tjustning. I högsta ligan, Superligan, pendlar målsnittet mellan 10 och 11 mål. Under en match blir det mellan 5 och 10 utvisningar.

 

Innebandyn i siffror
  • Säsongen 2007/08 fanns det 118 527 licensierade innebandyspelare i Sverige.
  • 27 procent av spelarna är kvinnor.
  • 68 procent av alla licensierade är 16 år eller yngre.
  • Innebandy är den största inomhussporten i Sverige.
  • Räknat i tävlingsaktiviteter är innebandy landets näst största lagsport och trea i den totala statistiken (efter fotboll och golf).
  • Antalet föreningar är 1 107. Av de 22 distriktsförbunden är Stockholm störst med 194 föreningar och 19 757 spelare.
  • Publiksnittet i damernas och herrarnas elitserier har en kraftig tillväxt. Publiksnittet i herrarnas elitserie ligger på 1 179 åskådare per match, att jämföra med säsongen 2000/01 då snittet var 493.
  • I snitt har varje innebandyförening 107 licensierade spelare.
  • Omsättningen för Svenska Innebandyförbundet 2007/08 var 48 966 375 SEK.
  • SM-finalen i Globen 2008 noterade ett nytt publikrekord för daminnebandy: 10 906 åskådare såg matchen mellan Balrog och Iksu.

It-Gården
Falcons.se ligger på serverplats från itgarden.se
 
Foto261
Fysiken
JKAB
Korpen Landskrona
Landskrona Energi
Landskronahem
Se alla våra partners >>
 

Landskrona Falcons © - En webbsida av Zebra Media ©