Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Falcons startar FFA-Kidz! Möt ledaren bakom projektet.
2018-10-11 14:36
Christian Klingebrant, ledare och initiativtagare till FFA-Kidz.

Landskrona Falcons har sen två år tillbaka en verksamhet som vi kallar FFA, Falcons För Alla. I denna grupp är alla med någon form av funktionsvariation välkomna att lira innebandy. Verksamheten flyter på bra och dom spelar nu i seriespelet arrangerat av Svenska Parasportförbundet.


Men det har saknats något, en liknande verksamhet för barn. Därför gör Falcons ett försök att starta upp en verksamhet för barn med funktionsvariation under namnet FFA-Kidz.


En av initiativtagarna är Christian Klingebrant, som även är ledare i gruppen. Vi fick en pratstund med denna eldsjäl.


Hej Clingan! Verkligen ett spännande projekt detta med FFA-Kidz. Hur blev det så?

Min son har en funktionsnedsättning och vi har försökt med olika idrotter och aktiviteter som snabbt blivit för svåra.  Jag vill ju såklart att det även ska finnas idrott och rörelse för min son men det finns väldigt lite av den varan. Bara för att han har en funktionsnedsättning så betyder det inte att han inte vill idrotta utan det handlar om att skapa förutsättningar för honom och andra barn med funktionsvariationer så att dom känner att dom kan! Får dom dessa förutsättningar så lyckas dom med precis allt! Jag kom i kontakt med Tony i Falcons när jag läste om FFA för vuxna och upptäckte snabbt att vi tänker lika och tillsammans har vi en vision och det är att få dessa barn att känna sig välkomnade, vilja röra sig och lära sig lira innebandy! När jag sedan fick med min bror Andreas på det hela så var det bara att köra på.


 

Hur ser du på problematiken att dessa barn inte lika ofta hittar till idrotten?

Jag tycker att det är ett stort problem! Utbudet är litet och föräldrar till barn med funktionsvariationer har det oerhört tufft. Jag vet att många känner att dom inte passar in, man får ofta förklara sig när man är med i olika sammanhang och just den biten vill jag att vi ska behöva slippa känna i FFA Kidz. Här är det viktigt att även få föräldrar till våra barn att känna sig trygga och välkomnade! Våra styrkor är våra olikheter och dom ska vi försöka lära oss av!


 

Vad erbjuder Falcons dessa barn och vilken pedagogik använder ni?

Jag vill tro att vi erbjuder en lite annorlunda pedagogik. Vi använder oss av ett bildschema men även timstock eftersom många med funktionsvariationer har lite extra svårt för att plötsligt byta aktivitet. Vi börjar med att samlas kring vårt bildschema där träningen sitter uppsatt med ett antal bilder och efter varje aktivitet/bild så återsamlas vi och barnen hjälps åt att plocka ner bilden på det dom utfört. Dom kan under aktiviten även följa hur mycket tid det är kvar på timstocken och på så sätt är dom förberedda när timstocken ringer för byte. Vi är också extra tydliga i vårt tal och i vår kommunikation i allmänhet.


 

Hur tror du framtiden för FFA-Kidz ser ut?

Som sagt så finns en vision och jag hoppas och tror att detta växer och att fler barn och föräldrar känner att dom vågar och vill prova hos oss men även om vi bara är några barn så kvarstår samma vision och det är att barnen som kommer ska vilja komma igen och igen och igen..


 

Ett stort tack för ditt engagemang i denna mycket viktiga fråga och ett stort lycka till!


 
Sponsorer