Välkommen till Landskrona Falcons hemsida!
I över 30 år har vi sysselsatt Landskronas ungdomar. Båda representationslagen i Division 1. 

Mod och Hjärta! Forza Falcons!
Vikten av att använda skyddsglasögon
2017-11-21 09:12

Sen 2015 är det krav från innebandyförbundet att spelare med B-licens (upp t.o.m. 15 år) ska bära skyddsglasögon i samband med match. Vi i Landskrona Falcons har hela tiden uppmanat spelare att även bära sina glasögon i samband med träning.

 

På förekommen anledning vill vi belysa vikten av att spelarna verkligen använder dem. I slutet av P16-träningen i onsdags tog en av spelarna, som är väldigt noga med att använda sina glasögon, ta av sig dem i samband med att han gick av planen för byte i det de allra sista skälvande minuterna av träningen och råkade sen glömma dem när han skulle in på plan igen. Då var så klart olyckan framme och han fick ett skott rakt över ena ögat. Tur i oturen var att skottet inte tog så illa men likväl däckades spelaren och ögat svullnade upp rejält.


Spelarens mamma berättar om skadan:

 

- Det gjorde fruktansvärt ont och han tappade synen helt, allt blev sandfärgat utan konturer. Området runt ögat svullnade upp och ögat var helt blodsprängt. Efterhand kunde han se konturer på nära håll. Kvällen tillbringades i telefonen med sjukvårdsupplysningen och därefter ögonkliniken på LAS i Lund. Läkarbesök gjordes direkt på torsdagsmorgonen.

Han fick utstå rätt så smärtsamma undersökningar för att möta trycket i ögat och för att kontrollera eventuella skador. Läkaren konstaterade att det skett en blodsutgjutelse i nedre delen av ögat, en svullnad på näthinnan och ett lite för högt tryck i ögat. Ögondroppar med 3 olika funktioner hämtades ut; mot inflammation, mot högt tryck och en pupillvidgande. Dessa ska tas 2-4 ggr per dag, så mycket droppande blir det.

Han fick inte gå till skolan den dagen, pga. ont i ögat och huvudet. Återbesök morgonen efter med ytterligare frånvaro från skola och jobb. Samma undersökningar främst för att säkerställa att trycket gått ner, annars finns risk för mer skada. Restriktion om att inte ägna sig åt fysisk aktivitet på en vecka pga. risk för nya blödningar. Så ingen match, träning eller idrott i skolan. Återbesök igen på onsdag. Men prognosen verkar bra och att han inte ska få några bestående men.

 

Vi har tyvärr ingen avskräckande bild från träningen men vi kan meddela att dagen efter hade svullnaden gått ner betänkligt. Vi vågar knappt tänka på konsekvenserna och de bestående men som kunde uppstått ifall oturen verkligen grinat den drabbade spelaren i ansiktet.


Vi kan dra liknelsen till att cykelhjälm enligt lag ska bäras upp tills man fyllt 15 år. Men vad är det som säger att man inte skadar skallen när man är med om en olycka dagen efter sin 15-årsdag?

 

I Falcons herrlag spelar Christian Freij. Han är ett föredöme för våra yngre spelare på många sätt och i synnerhet när det gäller skyddsglasögon. Han är 21 år fyllda och använder alltid glasögon när han spelar innebandy.

 

Hur kommer det sig att du fortfarande använder dem? Kravet på glasögon för B-licensspelare som kom 2015 var ju långt efter att du var i den åldern. Det var ju 2015.

 

- Jag använder mina glasögon fortfarande för att skydda mina ögon såklart. För mig är glasögon lika självklart som att ha skor på fötterna och innebandy klubba i näven, det är naturligt för mig.

 

Har du alltid spelat med glasögon?

 

- Ja det har jag. När jag började spela innebandy så hade klubben som policy att alla skulle spela med glasögon upp till en viss ålder. Efter den åldern ville mina föräldrar att jag fortfarande skulle använda skyddsglasögon eftersom de har hört om de skador som både klubba och boll kan orsaka.

 

Är det möjligtvis så att du råkat ut för en ögonskada och därefter inte velat riskera ny skada? Eller har du kanske sett skrämmande exempel på hur illa det kan gå utan?

 

- Jag har sett ett antal spelare som har fått antingen klubba eller boll i ögonen då den inte hade glasögon. Som tur är blev ingen blind vid dessa tillfällen. Jag har själv fått boll på glasögonen och idag är jag glad att jag spelar med det. Jag vill inte riskera min syn eftersom man är så beroende av att se!

 

Det tar ibland tid att ta till sig nya regler och liknande och dessutom kan det vara en ”image-grej” att tjejerna och killarna i tonåren tycker att det är töntigt. Vi kan bara se på lagen om cykelhjälm för alla upp till 15 år. Det är ju inte så att man på sin 15-årsdag blir immun från skallskador när man råkar ut för en cykelolycka.

 

- Nej det är klart men för mig så struntar jag i hur andra människor tycker jag ser ut på bandyplanen. Jag blir ju inte en sämre innebandyspelare för att jag använder glasögon men däremot minimerar jag risken för ögonskada som kan påverka min framtid, både inom innebandy och i mitt framtida liv.


Damer Division 1
Storseger för damlaget på hemmaplan.
2017-11-20 14:11, Damer Division 1
Foto: Express-Bild

Det blev storseger för damerna hemma mot Gantofta IBK.


Det var ett Gantofta som gjort bra resultat i de matcherna man spelat så här långt, man har bla tagit poäng borta mot Malmö FBC vilket är starkt gjort.

FFA - Falcons För Alla
Landskrona Falcons FFA hade seriepremiär i helgen!
2017-11-15 15:34, FFA - Falcons För Alla
Landskrona Falcons FFA inför premiären.

Denna säsong spelar Landskrona Falcons FFA seriespel, arrangerat av Svenska Parasportförbundet. Spelformen är poolspel där man möter flera lag under samma samling.


Den historiska första samlingen var i Ängelholm i helgen där laget mötte FIFH Malmö och HIF Klinten.

Herr- och damlaget spelar hemma i veckan.
2017-11-14 16:42
Landskrona Falcons båda representationslag spelar hemma i Landskrona IH denna vecka.

Herrlaget har match på torsdag den 16-nov kl 20.00 då dom möter Munka-Ljungby IBK.

Damlaget spelar på lördag den 18-nov kl 14.00 och tar då emot Gantofta IBK.

Kom till Landskrona IH och stötta våra svarta kämpar.

Forza Falcons!
Nyheter från våra lag
Damer Division 1, 20/11 14:11 
FFA - Falcons För Alla, 15/11 15:34 
Damer Division 1, 14/11 15:51 
Innebandyskolan (IBS) - Flickor, 04/11 16:07 
Damer Division 1, 30/10 14:52 
Herrar Division 1, 24/10 14:36 
 
Förstafemman
 
_________________________
Sponsorer
 
Sportpartners